Deníček nedonošeného mimi s rozštěpem

Moučníky, sladkosti

Bábovka kakaová -menší (nebo muffiny)

120 g Tuku (Hery), 150 g moučk.cukru, 160 g polohr.mouky, 3 vejce, 1/8 l mléka, 20 g kakaa, 1/2 balíčku kypř.prášku.

Změklý tk utřít s 1/2 dávkou cukru, přidat žloutky, mléko a část mouky. Z bílků ušlehat sník, přidat zbytek cukru, a vmíchtado žloutkové pěny současně s moukou, zbytkem cukru a kypř.práškem a kakaem. Těsto nalít do vymazané a vysypané malé bábovkové formy a upéct. Nebo lít do muffinových formiček, papír.košíčků nebo malých bábovičkových forem a upéct z toho muffiny nebo minibábovky.

 

Bábovka mramorová tvarohová (nebo s tvarohovou náhražkou okarou pro nemlíkaře) - velká (nebo spousta maffinek)

4 vejce, 200 g změklé Hery, 250 g tvarohu (1 vanička), 250 g cukru moučka, 300 g polohrubé mouky, 6 lžic mléka, prášek do pečiva.

Oddělit bílky od žloutků, sník z bílků ušlehat zvlášť od ostatních surovin a nakonec ho přidat do směsi ostatních surovin. Péct ve velké bábovkové formě, lépe pomaleji, pokud se bábovka začne nahoře připalovat, je vhodné ji přikrýt alobalem. Nebo lít do muffinových formiček, papír.košíčků nebo malých bábovičkových forem a upéct z toho muffiny nebo minibábovky.

 

Ovocná buchta hrníčková

2,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku krystal.cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, ovoce. Všechny suroviny umíchat, nahoru poklást ovocem a upéct. Ke konci pečení je možno ještě posypat povrch ovoce drobenkou (kdo má drobenku rád, u nás moc oblíbená není).

 

Bublanina třešňová lívancová podle naší staré babičky

1/2 l mléka, 20 dkg hl.mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 2 vejce, 1/2 lžičky cukru, trocha soli.

Jedná se vlastně o lívancové těsto, které se ale peče v torubě. Mléko a vejce  hodně dobře našlehat, v mouce rozmíchat prášek do pečiva a vsypat do mléka s vejci a přidat i cukr a sůl. Když je těsto moc tuhé, přidat mléko. Těsto nalít do vymazaného a vysypaného pekáče (nebo pečící papír), poklást třešněmi a péct na cca 200 stupňů.

 

Perník na plech-rychlý, kyprý a opravdu skvělý-i pro začátečníky

500 g polohrubé mouky, 2 vejce, 250 g cukru, 150 g džemu nebo marmelády (jakékoli), 1 kypř.prášek do perníku, 2 lžičky jedné soli, 1/2 l mléka, sklenka oleje, alespoň 3 lžíce kakaa (kdo má rád víc kakaové, dá víc kakaa).

Vše umíchat a dát péct na plechu spapírem na pečení. Nebo lít do muffinových formiček, papír.košíčků nebo malých bábovičkových forem a upéct z toho muffiny nebo minibábovky. Na povrch dáváme ještě čokoládovou polevu, nejraději máme polevu od Vitany, co má formu prášku, do kterého se přidá jen voda, rozetře se na povrch perníku a posype kokosem.

 

Koláč ovocný jogurtový rychlý -kelímkový

1 kelímek písk.cukru, 2 kelímky polohr.mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 2 kelímky jogurtu, 2 vejce. Vše umíchta v míse vařečkou, nalít na plech s papírem na pečení a povrch poklást ovocem, nebo na to nastrouhat jabka (ty pak posypat skořicovým cukrem a přidat sekané vlašské ořechy), možno přidat navrch drobenku. Upéct.

 

Ovocný drobenkový koláč - hrnkový, rychlý

2 hrníčky hl.mouky, 1 hrníček moučk.cukru, 100 g másla, 1 kypř.prášek, 2 vejce, 180-200 ml mléka.

V míse promnout mouku, cukr a tuk a udělat sušší drobenku. Z této drobenky 1 hrníček odebrat a schovat. Do zbytku v míse přidat vejce s mlékem, kypř.práškem, zamíchat vařečkou. Dát na plech s peč.papírem, poklást ovocem a posypat zbytkem drobenky, co jsme si odložili v hrníčku stranou. Upéct.

 

Kinder mléčný řez po česku, bez chemie-vynikající

Korpus: 6 vajec, 10 lžic moučk.cukru, 4 lžíce kakaa, 2 lžíce oleje, 14 lžic polohr.mouky a 1 prášek do pečiva.

Vejce a cukr vyšlehat do pěny, přidat olej, kakao, mouku s práškem do pečiva, těsto rozdělit na dva plechy a oba upéct (potřebujeme 2 samostatné placky).

Krém: 1 tvaroh, 2 zakys.smetany, cukr dle chuti nebo 1 vanilk.cukr, 1 ztužovač želatinový (já používám od dr.Oetkera ztužovač na šlehačku, tvaroh apod., balíček vystačí na 700 gramů mléčné složky). SE ztužovaček můžete připravit i jiné alternativy krému, podle toho, co doma zrovna máte nebo ne (např.použít šlehačku a tvaroh-šlehačku předem našlehat, přidat ztužovač a tvaroh s cukrem, nebo jen zakysané smetany apod.). Krém se ztužovačem hned po ušlehání nanést na jednu placku a přiklopit druhou plackou, povrch možno dozdobit ještě čokoládovou polevou (např.prášková od Vitany-ředí se 4 lžícemi vody), ale nemusí být, vypadá to jako pravé Kinder Pinguí, ale je to domácí, levnější, zdravější, bez éček.

 

Lívance tvarohové-třeba k obědu, když nevíte co rychle vařit

150 g polohr.mouky, 250 g tvarohu (1 vanička), 0,2 l mléka, 2 vejce, špetka soli, 1/4 lžičky jedlé sody.

Žloutky, tvaroh  a mléko ušlehat, přidat mouku promíchanou se solí a sodou-hotové těstíčko nechat odpočinout 15 min., potom do něj přidat sníh z bílků a pak už jen smažit na oleji. Usmažené nechat okapat na ubrousku a zdobit džemem, jogurtem apod.

 

Medovník - skutečně domácí, jediný náš oblíbený narozeninový dort-náročnější na čas (lze vyřešit polotovarem z Tesca-medové pláty)

Dort je potřeba připravovat 2 dny před plánovanou konzumací, protože se musí proležet.

Místo pečení placek na korpus, které je časově náročnější, lze použít hotové medové pláty, které prodávají v Tescu - mají tvar obdélníku a pouze je naplníte krémem a hotovo. Jednou jsme takto zkoušeli a nic proti tomuto polotovaru nemohu namítat, takže pokud nepotřebujete zrovna medovníkový kulatý dort, ta je klidně použijte jako rychlou variantu.

Medové placky na korpus: upečte dle vašeho oblíbeného receptu na vánoční perníčky, např.: 500 g hl.mouky, 150 g moučk.cukru, 100 g tekutého medu, 2 celá vejce, 50 g rozpuštěného másla, koření do perníku 1/2 lžičky, 3 lžíce kakaa, 1,5 lžíce jedné sody. Z těsta vyválet placku a vykrajovat tvary, které potřebujete - my na dort vykrajujeme např.kola a to s použitím dortové kulaté formy. Každou takovou vykrojenou placku upéct, nechat vychladnout na rovné ploše (na nerovné ploše se během vychládání zdeformuje a nepůjde dobře použít). Množství hotových placek záleží na velikosti vykrajovaných tvarů, optimální je na dost tak 5 placek, mezi které se vkládá krém, placky co zbydou si dávám do mrazáku a mám je připravené do zásoby na další dort a pak už se příště nemusím zdržovat pečením, jen je natřu krémem. K 2 narozeninám Mikuláše jsme upekli medový dost ve tvaru medvídka (viz fotogalerie).

Krém: 0,5 l mléka svařit, přidat 7 lžic hrubé mouky, uvařit kaši  a za stálého míchání nechat  vychladnout. Když nebudete míchat do vychladnutí, udělá se na povrchu škraloup, který vám udělá v krému potom hrudky. Do kaše zašlehat 1 puding a 1 změklé máslo. Tímto krémem natírat bohatě placky, vrstvit na sebe, možno vždy trochu přitlačit, aby krém prostoupil mezi plackami a dostal se rovnoměrně kam patří, potřít i povrch dortu a strany. 1 placku najemno nastrouhat a tento strouhaný perník použít k posypání vršku a boků dortu (já má mdoma v zásobě mletý perník pro posypávání krupičných kaší, tak místo strouhání placky používám tento hotový strouhaný perník-dá se koupit). Na konec se může na povrch dortu dát ještě trochu sekaných vlašských ořechů. Dort dát do chladu a nechat minimálně 1 den uležet!!!

K narozeninám už jiné dorty nepečem, tzv.máslové dorty nám moc nejedou, zatímco medovník je do 2 dnů pryč. Vynikající i pro maminky k odpolednímu kafíčku, podle manžela se s naším domácím medovníkem ty kupované nedají vůbec srovnat.

 

Domácí vafle

Domácí vafle jsme začali vyrábět z toho důvodu, že nejenom cena těch kupovaných není nijak nízká, ale podezřelá byla i dlouhá trvanlivost tohoto výrobku, což mohlo být způsobeno jeině přidáním různých chemických složek, které pro děti nejsou nijak žádoucí. Každopádně potřebujete doma na výrobu vaflovač, dokonce přímo pro dětské konzumenty vaflí vyrábí vaflovač, kde vafle vypadá jako hlava Mickey Mouse (máme doma a jsme spokojeni). Vafle používáme  zejm.ke snídaním a svačinám odpoledne, na mazání buďto Nutelu nebo vynikající a zdravější alterantiva plná vápníku je nutela ze sezamu (v prodejnách zdravé výživy).

350 g polohr.mouky, 1/2 prášku do pečiva, 400 g rozpuštěného másla, 400 g cukru, 3 dcl mléka, 1/2 sáčku vanilk.cukru, 5 vajec.

Oddělit žloutky od bílků, žloutky rozšlehat , postupně přidat ostatní suroviny a nakonec sník z bílků. Z toho dělat vafle na vaflovači. Co se nesní hned, dávám do pytlíků po 6 ks do mrazáku a vytáhnu den předem, aby byly ke snídani.

 

 

 

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode